Akoestiek meten: hoe testen wij office pods en andere kantooropstellingen?

Het testen van de akoestiek van onze oplossingen is een belangrijk onderdeel en we communiceren vaak over de resultaten. Regelmatig krijgen wij de vragen welke testen wij uitvoeren en hoe wij dit doen. Voordat wij onze oplossingen officieel testen, hebben we deze eerst uitvoerig getest in onze eigen professionele lab-omgeving. Officiële testen vinden plaats bij Peutz. Graag vertellen wij hier wat meer over.

De akoestiek testen bij een office pod

De traditionele luchtgeluid isolatie meting Rw in het lab (R’w bij praktijk), is namelijk niet geschikt voor pods. Bij een Rw meting wordt de geluidsoverdracht in 1 richting gemeten, het geluid dat door één vlak heen gaat (bv. een scheidingswand of een deur set). Een pod bestaat echter uit 4 zijdes en een plafond, het kan rondom geluid afgeven aan de omgeving.

Bij een R’w praktijkmeting wordt de geluidsisolatie tussen 2 ruimtes gemeten, hier wordt dus ook geluidsoverdracht meegenomen dat door de constructie van het gebouw gaat en omloopgeluid via de gang. Dit lijkt al beter overeen te komen voor de geluidsmeting van een pod. Helaas zijn er in deze meetnorm wat punten waardoor deze toch niet geschikt is, zoals de vereiste om een nagalmmeting uit te voeren. Dit is in kleine ruimtes zoals een pod niet voldoende betrouwbaar te doen.

Daarom zijn er zijn twee nieuwe meetnormen opgesteld:

DS,A (dB) meting, ISO 23351-1: meten van de invloed van het testobject op het geluid dat iemand produceert tijdens het werken, en dus ook voor de privacy in de pod. Deze meting wordt van binnen naar buiten gemeten. Dit is de meest bekende en gebruikte norm voor geluidsmetingen met een pod.

Dp,w (dB) meting, ISO 11957: meten van de invloed van het testobject op het geluid buiten de pod, oftewel reduceren van geluidshinder om ongestoord in de pod te kunnen werken. Deze meting wordt van buiten naar binnen gemeten. Achtergrondgeluid zoals een ventilator zorgt voor ruis, waardoor incidenteel geluid zoals een gesprek op de achtergrond, minder storend wordt ervaren. Daarom kan het dus lijken dat geluid van buiten naar binnen in een pod beter te horen is, terwijl de test resultaten precies omgekeerd laten zien.

Meting volgens ISO-23351-1 richtlijnen in ons eigen lab

Zoals gezegd beginnen we met testen in ons eigen test lab. We gaan hier altijd uit van de richtlijnen van ISO-23351-1 waarbij de reductie van spraakniveaus van omsloten meubilair wordt gemeten. De resultaten van de ISO-23351-1 worden aangeduid in een classificatie, waarbij A+ (meer dan 33dB speech level reductie) het hoogst haalbare is. De classificering van ISO-23351-1 is op basis van de DS,A (dB) waarde.

DS,A (dB) meting

Voor de DS,A (dB) meting voeren wij vier metingen uit. De ruimte waar we meten wordt eerst gemeten zonder het object en daarna met het object. De geluidsbron wordt op 2 verschillende hoogtes geplaatst: 1,2m voor de simulatie van een zittend persoon en 1,55 voor staand. Bij elke geluidsbronhoogte meten wij het geluidsniveau op een aantal plekken rondom de pod, op altijd dezelfde afstand. Bij een lab-meting wordt de pod geplaatst in de nagalmkamer en gebruik gemaakt van een microfoon boom (in een cirkel bewegende microfoon).

De DS,A (dB) is de reductie die het testobject veroorzaakt: een simulatie van de invloed van het testobject op het geluid dat iemand produceert tijdens het werken. Achtergrondgeluid, richting en positie van de geluidsbron en de microfoon zijn allen van invloed op de resultaten van de test.

De geluidsdruk bij de R’w praktijkmeting is veel lastiger om constant te krijgen, omdat de bron in een grote ruimte staat en is daarom niet te vergelijken met de DS,A (dB) meting. Voor onze oplossingen voeren wij dus de DS,A (dB) meting uit. Een aantal voordelen van de DS,A (dB) meting:

  • Er kan zowel met open als gesloten kantoorplekken gemeten worden.
  • ISO 23351-1 is geschreven voor de meting van de reductie van spraak niveaus. De meetfrequenties en hun weging in de berekening is daarom beter afgestemd op de functie van de pod.
  • De DS,A (dB) wordt gemeten van 125 tot 8000 Hz (bij Rw is dit 100 tot 3125 Hz).
  • Er worden 2 brongeluid hoogtes gemeten.
  • De geluidsbron staat in de richting van de spraak van de gebruiker. Of er wordt gebruik gemaakt van een omnidirectionele speaker.
  • Er is geen nagalmmeting nodig.

Lab omgeving vs. praktijk

Voor de testrapporten geldt altijd dat er gemeten is in een lab-omgeving. Praktijkmetingen kunnen een andere waarde geven, aangezien praktijksituaties altijd zullen afwijken van de lab-omgeving. Denk hierbij aan verschil in inrichting, afstand tot het product, spraakniveau, achtergrondgeluid en de akoestiek van de ruimte waarin het object of de kantooropstelling staat. Bij het testen van akoestiek in de praktijksituatie raden wij aan simulatiesoftware voor open kantoor tuinen te gebruiken (volgens ISO 3382-3).

Officiële testen bij Peutz

Officiële testen vinden plaats bij Peutz. Dit is het eerste akoestische laboratorium van Nederland en Peutz is geaccrediteerd volgens ISO/IEC 17025. Peutz Groep is een groep van onafhankelijke bureaus, die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld akoestiek en lawaaibeheersing. Het filmpje hieronder geeft een impressie van hoe het testen van de akoestiek bij Peutz eruit ziet.

Resultaten officiële testen

Na de officiële testen krijgen wij rapporten met de resultaten van Peutz. Recente testen omvatten onze office pods, waarbij de diverse Halo modellen testresultaten hebben behaald in klassen A en A+. Maar ook de nieuwe Metaline125 wand is onlangs uitvoerig getest. De testrapporten zijn door iedereen in te zien. U kunt deze bij ons opvragen of bekijken via toegang op ons extranet.

HALO peutz test HALO 4

Klanten die u voor zijn gegaan

Meld je aan voor de Maars Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrieven van Maars.