Geschiedenis van Maars

75 jaar world class solutions

Van 1946 tot nu, van Amsterdam tot Harderwijk. De oorsprong van Maars ligt in een grachtenpand in Amsterdam, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hier begon de heer L. Maars sr. (1910 – 1995) in 1946 met vier medewerkers de fabricage en verkoop van TL-verlichtingsarmaturen.

Het ontstaan aan de Keizersgracht

Al geruime tijd is Maars toeleverancier van verlichtingscomponenten voor onder andere Philips als wordt besloten om een compleet eigen verlichtings-armatuur op de markt te brengen: de Fluor Line is geboren.

In de jaren ’60 werd het productenpakket uitgebreid met systeemplafonds, Styleline systeemwanden en klimaatbeheersingssystemen. Zo ontstond een volledig pakket van licht, lucht, wanden en plafonds. Al snel groeide het bedrijf uit het pand aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Komen en gaan op de Deventerweg

In 1960 verhuisde Maars naar een ruime locatie aan de Deventerweg in Harderwijk. Wat de T-Ford voor het verkeer is, is de Styleline wand voor het interieur. De allereerste systeemwand die in 1966 in de fabriek werd gemaakt en op de bouw alleen nog maar in elkaar gezet hoeft te worden. Dit betekende een revolutie in de kantoorafbouw. Dit revolutionaire systeem wordt tot op de dag van vandaag nog massaal toegepast! Als logisch vervolg op het vermarkten van verlichtingsarmaturen introduceert Maars in 1968 verlaagde plafonds in Europa. Lite Line plafonds onttrok vanaf deze tijd alle installaties, zoals licht en lucht, aan het zicht waardoor de behoefte ontstaat aan geïntegreerde luchtroosters. Deze geïntegreerde luchtroosters worden Blow Line gedoopt en passen naadloos in de Lite Line plafonds.

Grotere speler op de markt

In 1974 werd in de nieuwe productiehal aan de Newtonweg gestart met de productie van profielen, de basis voor de wanden en plafonds. Het werd nu zelfs interessant om activiteiten in het buitenland te ontplooien. De heer Maars junior werd directeur/eigenaar in 1979. In deze periode is Maars opnieuw gaan groeien. Op het juiste moment werd het assortiment van producten uitgebreid en aangepast. Een eerste doorontwikkeling van de Styleline Standaard was in 1981 de Styleline Variant. Deze wand onderscheidt zich van zijn voorganger door een aantal finesses. Om ook het hogere segment in de markt te bedienen en door de toenemende invloed van architecten werd in 1992 het bedrijf Intersign overgenomen met de gelijknamige hoogwaardige stalen design wand. De marktvraag naar hoogwaardiger wandsystemen nam in 1996 toe. In het jaar 1997 werd het aanbod van Maars verder uitgebreid met de nieuwe Metaline systeemwand. Voor het eerst in de geschiedenis ontstaat er een wand met een vlak en strak uiterlijk zonder zichtbare koppelprofielen tussen de onderlinge modules. Dit veroorzaakt weer een revolutie in de wandenwereld!

Ontwikkelingen en Mijlpalen

Sinds 1998 is Maars één geheel, door de samenvoeging van Maars Productie met Handel, Projecten en stafafdelingen van de Holding. Alle activiteiten vinden vanaf dat moment plaats aan de Newtonweg. De oppervlakte van de totale productiehal is gegroeid naar 40.000 m². In 2001 vond een Management Buy-out plaats van Maars Lichtsystemen. In hetzelfde jaar nam Saint-Gobain de plafondactiviteiten (API) over van Maars.  Vanaf die tijd richt Maars zich volledig op de systeemwanden. Belangrijke mijlpalen van zowel esthetische als technische vernieuwing waren 2000-2001 de productlijn met houten panelen String, vervolgens in 2005 de alleskunner String², in 2008 de enkele glaswand Glassline en in 2009 werd de dubbele glaswand Panorama geïntroduceerd. Door toenemende vraag naar design en transparantie werd in samenwerking met een wereldwijd bekend architectenbureau in 2014 de volledig dubbel beglaasde designwand ‘lalinea’ geïntroduceerd. Opnieuw een revolutie in het systeemwanden assortiment door toepassing van nieuw ontwikkelden technieken. Als antwoord op de toenemende vraag naar naar cubes in ‘open space’ kantoren werd in 2015 de lineaCube geïntroduceerd.  In 2016 werd de enkele glaswand Glassline vervangen door Horizon welke naadloos aansluit op de minimalistische profielen van lalinea. In 2016 wordt besloten de samenwerking Maars Lichtsystemen (MLS) te herstellen. Maars gaat ‘back to the roots’.

Meld je aan voor de Maars Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrieven van Maars.