Een cleanroom is als een maatpak

Cleanrooms zijn er in oneindig veel soorten, omdat ze stuk voor stuk uniek zijn. Ze worden namelijk altijd volledig op maat gemaakt, waardoor er geen standaard bestaat. Hoe dit precies zit? Maars geeft uitleg.

Waarom de vergelijking met een maatpak?

In de wereld van hightech, biotechnologie en farmacie speelt zuiverheid een cruciale rol. Hier komen cleanrooms in beeld, essentiële ruimtes waar de kleinste details het grootste verschil maken. Deze speciaal ontworpen omgevingen, die vervuiling zoals stof, micro-organismen en aerosoldeeltjes minimaliseren, vergelijken we graag met een maatpak. Net als een maatpak dat specifiek is aangepast aan de drager, worden cleanrooms op maat gemaakt voor hun specifieke toepassingen. Deze vergelijking benadrukt niet alleen de uniekheid, maar ook de exclusiviteit van cleanrooms.

Het unieke karakter van een cleanroom

Maar wat maakt een cleanroom zo speciaal? Net als maatwerk in de modewereld, vereist elke cleanroom een unieke benadering. Afhankelijk van de sector en het doel van de cleanroom, variëren de vereisten enorm. In de hightechsector, zoals micro-elektronica, beschermen cleanrooms gevoelige apparatuur en producten tegen besmetting. In de biotechnologie is er een strikte controle nodig over factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en deeltjesverontreiniging. En in de farmaceutische industrie moeten cleanrooms voldoen aan strikte productievereisten en hygiënestandaarden. Maar dit zijn nog lang niet alle sectoren waarin cleanrooms van groot belang zijn. Ook in onder andere de zorg, levensmiddelenindustrie en duurzame industrie hebben ze hun nut bewezen.

Cleanroom van Maars met focus op de wanden

Wat zijn de mogelijkheden voor cleanrooms?

Bij het aanmeten van een maatpak wordt rekening gehouden met lichaamsbouw en specifieke wensen. Dit is bij de ontwikkeling van een cleanroom hetzelfde, waarbij er gekeken wordt naar alle eisen, de doeleinden van de cleanroom en de beoogde locatie. Door deze factoren beschikt ieder exemplaar over unieke eigenschappen waarbij onder andere luchtdruk, luchtstroom en luchtzuiverheid een rol spelen. Andere factoren die hierbij komen kijken zijn de grootte van de cleanroom, het benodigde aantal compartimenten en verschillende integraties, zoals doorgeefkasten en elektra- en schakelmateriaal.

Binnenkant van een cleanroom met werkopstellingen

Het ‘aanmeten’ van de cleanroom

De ontwikkeling van een cleanroom op maat begint bij het voeren van gesprekken over de eisen, wensen en functionaliteiten van de cleanroom. Zo wordt er precies in kaart gebracht wat er nodig is en wat er bij de productie komt kijken. Op basis hiervan wordt het maatwerk in gang gezet. Het eindresultaat is een cleanroom die volledig voldoet aan alle voorwaarden en zorgt dat de uit te voeren werkzaamheden gestroomlijnd en succesvol verlopen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wilt u meer weten over het vereiste maatwerk voor cleanrooms of wat Maars voor u kunt betekenen? Als toonaangevende leverancier van systeemwanden weten we precies wat bij de ontwikkeling van een cleanroom komt kijken, compleet volgens de vereiste normeringen. En dankzij onze eigen productie zijn we keer op keer in staat om perfect geschikte cleanrooms ‘aan te meten’. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op +31(0)341 465 211

Klanten die u voor zijn gegaan

Meld je aan voor de Maars Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrieven van Maars.